Ένας νεαρός Αμερικανός φέρεται να είναι πλέον ο νεαρότερος άνθρωπος στον κόσμο (από όσο είναι γνωστό, τουλάχιστον) που προκάλεσε επιτυχώς πυρηνική αντίδραση.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, η Open Source Fusor Research Consortium, μία ένωση χομπιστών, αναγνώρισε το επίτευγμα του Τζάκσον Όσβαλτ από το Μέμφις του Τενεσί όταν ο ίδιος ήταν 12 ετών, τον Ιανουάριο του 2018.
«Για αυτούς που δεν έχουν δει τα πρόσφατα posts μου, θα είναι έκπληξη και μόνο που σκέφτηκα να πιστέψω ότι είχα επιτύχει σύντηξη» έγραψε στο Fusor.net.
«Τον τελευταίο μήνα σημείωσα μεγάλη πρόοδο. Τώρα έχω αποτελέσματα που πιστεύω ότι αξίζουν».
Waitaminnit…. So there’s a nuclear fusion hobbyist group?! That’s actually a thing? When can we expect the first homemade flux capacitor? https://t.co/a1aebwIEhP
— Jason Jones-Hall (@jjh51012) 23 Φεβρουαρίου 2019
Ο εφευρετικός νεαρός είπε πως μετέτρεψε ένα παλιό δωμάτιο παιχνιδιών στο σπίτι των γονιών του σε πυρηνικό εργαστήριο, με εξοπλισμό αξίας 10.000 δολαρίων, που χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό 50.000 Βολτ για να θερμάνει αέριο δευτέριο και να συντήξει τους πυρήνες, έτσι ώστε να απελευθερώσουν ενέργεια.
«Η αρχή της διαδικασίας ήταν απλά να μάθω τι έχουν κάνει άλλοι με τους αντιδραστήρες σύντηξής τους» είπε ο Τζάκσον στο Fox.
«Μετά από αυτό, έφτιαξα μια λίστα με τα εξαρτήματα που χρειαζόμουν. Τα πήρα κυρίως από το eBay, και σε αρκετές περιπτώσεις δεν ήταν ακριβώς αυτά που χρειαζόμουν. Οπότε έπρεπε να τα τροποποιήσω για να κάνω αυτά που έπρεπε να κάνω για το project μου».
12-year-old American boy achieves nuclear fusion at home https://t.co/5M7bFTmy9e
— The Times of Israel (@TimesofIsrael) 23 Φεβρουαρίου 2019
Ο πατέρας του, Κρις Όσβαλτ, ο οποίος εργάζεται σε εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού, είπε στο USA Today πως πολλοί θα δυσπιστούν, μέχρι να το δουν στα αλήθεια. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επιστημονική κοινότητα θα παραμένει δύσπιστη, μέχρι η δουλειά του νεαρού να επικυρωθεί από επίσημο οργανισμό και να δημοσιευτεί σε ακαδημαϊκό περιοδικό.
Εάν όντως ισχύει, ο Όσβαλτ θα έχει «εκθρονίσει» τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, Τέιλορ Γουΐλσον, που εργάζεται στον τομέα της έρευνας πάνω στην πυρηνική ενέργεια αφού πέτυχε σύντηξη σε ηλικία 14 ετών.